תחום הביטוח הינו מורכב ביותר המחולק לנושאים רבים ומגוונים. יש סוגים רבים של ביטוחים ופוליסות הדורשים התמקצעות, מיומנות וידע רב, לצד ניסיון מעשי ותודעת שירות גבוהה. כיום, עם העלאת המודעות לאפשרויות הביטוחיות השונות, עולה החשיבות של סוכני ביטוח מיומנים, אשר מסוגלים להתאים ולמצוא לכל לקוח את הפוליסה הטובה ביותר בשבילו, מבחינת מחירה ומבחינת הכיסויים שהיא מעניקה ללקוח במקרי אסון.
על מנת לקבל רישיון לעסוק בביטוחים בישראל יש צורך לעבור את בחינות הרישוי אשר נערכות על ידי המפקח על הביטוח והרשות לניירות ערך. על מנת לעבור את הבחינות בהצלחה, על המועמדים ללמוד מספר מסויים של קורסים אשר מתמקדים בנושאים רבים הקשורים לתחום הביטוח.
מבחן הרישוי לסוכני ביטוח בודק את הידע של הנבחנים בנושאי הביטוח השונים, אותם למדו במהלך ההכשרה או הקורסים. נושאי הלימוד במהלך ההכשרה הינם מגוונים ורבים, ותלויים בסוג הספציפי של הקורס. כך למשל, מעבר לקורסים הבסיסיים המעניקים ידע אשר חובה על כל סוכן ביטוח לדעת, יש קורסים בנושאים רבים אחרים בהם ביטוחי רכב, ביטוח רכוש, ביטוח חיים, ביטוח חבויות, ביטוח לאומי, ביטוחי בריאות, פנסיה וביטוחים פנסיוניים וכדומה.
במהלך ההכשרה לומדים החניכים נושאי לימודי כלליים כגון עקרונות הביטוח, סטטיסטיקה, מימון, חשבונאות, כלכלה, חוקים רלוונטיים לעבודתם וכדומה. קורסים מתקדמים יותר כוללים את חוק חוזה הביטוח, קביעת סכומי ביטוח, אתיקה מקצועית של סוכני ביטוח, חיתום בביטוח חיים, ועוד.
על מנת להתקבל לקורס סוכני ביטוח יש צורך לענות על מספר דרישות בסיסיות. ראשית, המועמדים חייבים להיות בעלי 12 שנות לימוד לפחות. שנית, עליהם להיות ללא עבר פלילי, וחובה עליהם לשלוט היטב בשפה העברית. לבסוף, המועמדים עוברים ראיון קבלה על ידי ועדת הקבלה של המוסד.
משך הלימודים הינו כשנה וחודשיים, ובסיומם, כאמור, נדרשים הסטודנטים לעמוד בהצלחה בבחינה מטעם המפקח על הביטוח והרשות לניירות ערך. לאחר מעבר של המבחן בהצלחה, על הבוגרים לעבור בהצלחה תקופת התמחות באורך של חצי שנה. לאחר מכן, הם רשאים להגיש בקשה לקבלת רישיון של סוכן ביטוח.